Problemele neurologice de sanatate afecteaza un numar semnificativ de populatie la nivel mondial. Statisticile vorbesc despre o cifra de peste 1 miliard de oameni care au primit diagnosticul unor afectiuni neurologice sau tulburari degenerative. Printre aceste tulburari degenerative sau afectiuni neurologice se regasesc cel mai adesea boala Alzheimer, dementa, boala Parkinson, migrenele, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale, epilepsiile sau diferitele infectii la nivelul sistemului nervos.
Avand in vedere aceste cifre si statistici, importanta consultatiilor neurologice este una majora atat pentru preventie, cat si pentru tratament sau pentru diminuarea efectelor afectiunilor neurologice. Pentru ca multa lume se teme de astfel de consultatii de specialitate, in ceea ce urmeaza sunt amintite caracteristicile unei consultatii de specialitate intr-un centru medical de neurologie Bucuresti.
Cand se recomanda programarea pentru o consultatie neurologica?
Consultatiile neurologice pot fi efectuate la anumite intervale de timp pentru un control de rutina in cadrul caruia sa se verifice daca totul este in regula sau daca exista anumite manifestari care indica riscul unei afectiuni neurologice sau a vreunei tulburari neurodegenerative.
In situatia in care nu exista o trimitere din partea unui medic generalist sau a medicului de familie, simptomele sunt argumentele care trebuie sa te convinga sa apelezi la un specialist in neurologie.
Simptome precum starile de ameteala si de lesin frecvente, slabiciunea musculara, insomniile sau tulburarile de somn, tulburarile de memorie, durerile de cap bruste, durerile de cap severe, tulburarile de vorbire si dificultatea de a controla limba, buzele sau dificultatile in formularea unor idei coerente, mersul instabil, problemele in coordonarea miscarilor, toate acestea sunt simptome care trebuie sa te convinga sa te programezi la o consultatie intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Care sunt etapele in consultatia neurologica
Consultatia neurologica efectuata de catre un medic specialist implica mai multe etape. La finalul acestor etape parcurse, medicul specialist va trebui sa gaseasca diagnosticul exact si sa ofere pacientului cele mai eficiente masuri de tratament. Orice consultatie trebuie efectuata doar de catre un medic specializat in ramura neurologiei.
Primul pas in consultatia de specialitate il reprezinta discutia medic-pacient. Pe parcursul acestei discutii pacientul va trebui sa ofere informatii referitoare la simptomele sau manifestarile care l-au facut sa se ingrijoreze sau care au devenit o problema pentru viata cotidiana. Medicul neurolog va cauta sa identifice acele simptome care l-au convins pe pacient sa se adreseze unui specialist.
Etapa a doua presupune examinarea starii de sanatate a pacientului. Este etapa in care medicul neurolog va apela la o serie de proceduri specifice in neurologie. Printre acestea se regasesc verificarea tonusului muscular, existenta mobilitatii musculare, examinarea nervilor de la nivelul fetei si ai gatului, testarea echilibrului sau analiza reflexelor avute de pacient la anumiti stimuli. Tot in aceasta etapa sunt evaluate aspectele legate de simturi, vorbire, limbaj, memorie, puterea de concentrare si abilitatile cognitive ale pacientului.
Medicul neurolog poate recomanda etapa a treia in care se vor continua investigatiile suplimentare din categoria tomografiilor computerizate, imaginilor de rezonanta magnetica, punctiile lombare sau electroencefalograma si electromiograma.