Pierderea dinților poate afecta semnificativ calitatea vieții, nu doar prin limitarea capacității de masticație, dar și prin modificările aduse aspectului facial. În prezent, medicina permite restabilirea funcțiilor dentare cu ajutorul unor tratamente mai mult sau mai puțin invazive, protezele dentare fiind unele dintre cele mai frecvent utilizate opțiuni. Protezele dentare sunt soluții terapeutice complexe care permit restaurarea funcționalității și esteticii dentare în cazul pierderii parțiale sau chiar totale a dinților, cu o rată foarte ridicată de succes.
Când sunt indicate protezele dentare?
Pierderea unui dinte constituie principala indicație pentru efectuarea unui tratament de protezare. În general, pierderea dintelui se asociază cu:
– diverse patologii orale (precum boala parodontală sau cariile dentare avansate) ;
– traumatismele dentare, cum ar fi fracturile coronare sau radiculare;
– malformațiile congenitale care împiedică dezvoltarea completă a dentiției.
În lipsa tratamentului protetic, în urma pierderii unuia sau a mai multor dinți, osul alveolar tinde să se resoarbă în absența stimulării mecanice oferite de dinți sau implanturi. Resorbția osoasă poate duce la modificări ale conturului facial, creșterea mobilității dinților rămași, dar și la diverse complicații funcționale, precum dificultăți de masticație și vorbire.
Tipuri de proteze dentare: cum alegi opțiunea potrivită?
Protezele dentare sunt clasificate în două categorii principale, în funcție de modul în care sunt fixate sau ancorate în cavitatea orală: protezele mobile și protezele fixe. Fiecare categorie are particularitățile sale, iar alegerea depinde de nevoile individuale, starea generală de sănătate și de starea structurilor de susținere din cavitatea bucală.
Protezele mobile pot fi îndepărtate și repoziționate de către pacient, fără ajutorul unui specialist. Pe lângă avantajul mobilității, protezele dentare mobile tind să aibă costuri mai reduse, iar tratamentul este semnificativ mai puțin invaziv, nefiind necesară niciun fel de intervenție chirurgicală.
Protezele fixe, pe de altă parte, deși presupun intervenții mai invazive, prezintă avantajul unei stabilități superioare. Proteza fixa cu 4 sau 6 implanturi reprezintă o soluție inovatoare și eficientă pentru refacerea completă a danturii într-un timp scurt. Această metodă permite restaurarea întregii arcade dentare, utilizând un număr redus de implanturi, eliminând astfel necesitatea înlocuirii fiecărui dinte lipsă cu un implant individual.
Tratamente necesare înainte și după protezare
Procesul de protezare dentară poate include diverse tratamente pregătitoare și postprocedurale. Tratamentele au rolul de a optimiza condițiile de implantare și de a asigura o integrare eficientă a protezei în cavitatea orală, precum și de a preveni eventualele complicații.
Tratamente parodontale
În cazul în care pacientul prezintă afecțiuni gingivale sau boală parodontală, condițiile în cauză trebuie tratate înainte de a se realiza protezarea. O inflamație gingivală sau o infecție activă poate compromite succesul implanturilor sau stabilitatea unei proteze fixe.
Tratament ortodontic cu aparat dentar
În unele cazuri, la pacienții cu malocluzii sau înghesuiri dentare, este necesară corectarea poziției dinților rămași, pentru a pregăti o aliniere corectă a viitoarei proteze. În astfel de situații, medicii pot opta pentru un aparat dentar tradițional, în cazul unei malocluzii severe sau pentru un aparat dentar ClearCorrect, pentru malocluzii ușoare sau medii.
Extracția dinților compromiși
Dacă există dinți deteriorați sau compromiși, medicul va realiza extracția lor înainte de plasarea protezei dentare. Întotdeauna după o extracție dentară este necesară o perioadă de vindecare, care variază în funcție de complexitatea extracției și de starea generală a pacientului.