Calculator IMC

Calculator calorii și calculator IMC

Calculator IMC (indice de masă corporală). Este important să reții că acest calculator oferă doar estimări.

Calculează

Probleme cu greutatea?

Indicele de Masă Corporală (IMC), cunoscut și sub denumirea de Body Mass Index (BMI) în engleză, este un indicator simplu utilizat pentru a clasifica greutatea corporală a unei persoane în raport cu înălțimea.

Este unul dintre cele mai utilizate metode pentru a evalua dacă o persoană are o greutate corporală sănătoasă în raport cu înălțimea sa.

Ce este indicele de masă corporală (IMC)?

Indicele de Masă Corporală (IMC), cunoscut și sub denumirea de Body Mass Index (BMI) în limba engleză, este un număr calculat din greutatea și înălțimea unei persoane. Este un indicator larg utilizat pentru a clasifica subponderalul, greutatea normală, supraponderalul și obezitatea în adulți.

Formula de calcul a IMC-ului

IMC-ul se calculează împărțind greutatea persoanei (în kilograme) la pătratul înălțimii sale (în metri). Formula este:

Înălțime în metri x înălțime în metri = înălțime la pătrat

Greutate în kilograme ÷ înălțime la pătrat = IMC

De exemplu, dacă ai 1,70 m înălțime și cântărești 65 kg, IMC-ul tău va fi: 65 ÷ (1,70 x 1,70) = 65 ÷ 2,89 = 22,49.

Interpretarea valorilor IMC

Valorile IMC sunt interpretate astfel:

  • Sub 18.5: Subponderal
  • 18.5 – 24.9: Greutate normală
  • 25 – 29.9: Supraponderal
  • 30 și peste: Obezitate

Aceste intervale sunt cele mai frecvent utilizate, dar este important de reținut că ele pot varia ușor în funcție de anumite standarde regionale sau medicale.

Limitările IMC

Deși IMC-ul este un instrument util și accesibil pentru evaluarea greutății, el are anumite limitări:

  1. Nu diferențiază masa musculară de grăsime: IMC-ul nu face distincție între masa musculară și grăsimea corporală. Așadar, o persoană cu masă musculară mare ar putea fi clasificată ca fiind supraponderală sau obeză, chiar dacă are un procentaj scăzut de grăsime corporală.
  2. Diferențe individuale: Nu ține cont de distribuția grăsimii în corp sau de alte aspecte individuale, cum ar fi vârsta, sexul sau etnia.
  3. Nu indică starea de sănătate generală: Un IMC în intervalul „normal” nu garantează automat o stare bună de sănătate, la fel cum un IMC în afara acestui interval nu indică neapărat probleme de sănătate.

Din aceste motive, IMC-ul este adesea folosit ca un punct de plecare în evaluarea stării de sănătate, dar este important să se ia în considerare și alți factori pentru o imagine completă a sănătății individuale. Pentru sfaturi personalizate și evaluări amănunțite, consultarea unui profesionist din domeniul sănătății este întotdeauna recomandată.