Avortul medicamentos reprezintă o metodă non-invazivă de întrerupere a sarcinii, care implică utilizarea unor medicamente specifice pentru a provoca avortul. Aceasta este o alternativă la avortul chirurgical și poate fi recomandat de către medicul specialist, dacă sunt îndeplinite anumite cerințe.
Pentru că tu să fi cât mai bine informată despre sănătatea ta și despre opțiunile pe care le ai la dispoziție, în continuarea acestui articol vom prezenta trei informații generale despre avortul medicamentos.
Înainte de toate însă, trebuie menționat că acest articol nu înlocuiește o consultație medicală și că orice problemă de sănătate sau întrebări medicale ar trebui prezentate unui specialist.
În ce constă avortul medicamentos?
Atunci când sarcina a fost confirmată și se află încă în primul trimestrul, medicul specialist poate recomanda terminarea sarcinii cu ajutorul unor pastile specifice. În timpul consultației este indicat să afli mai multe detalii despre avortul medicamentos, despre opțiunile pe care le ai, complicații și așa mai departe, pentru a fi cât mai bine informată.
Procedura de terminare a sarcinii nedorite se realizează în două etape, una prin administrarea pastilelor care opresc dezvoltarea oului fetal, iar a doua, care implică administarea preparatului pentru contractarea uterului și expulzarea sarcinii.
Înainte de a avea această discuție cu medicul specialist trebuie să fii sigură că iți dorești această întrerupere și să nu fii constrânsă de alte persoane.
Dacă într-adevăr dorești să continui cu avortul medicamentos, medicul îți va explica despre informațiile adiționale de care va avea nevoie și despre etapele care vor fi parcurse, inclusiv potențialele semne și simptome prezentate.
Semnele și simptomele avortului medicamentos
Este posibil ca următoarele simptome să existe după efectuarea avortului medicamentos:
- Senzații de greață;
- Vărsături;
- Amețeală;
- Dureri de cap;
- Frisoane;
- Febră;
- Stare de slăbiciune.
Crampele și sângerarea vaginală vor fi și ele prezente după avortul medicamentos. De regulă, sângerarea cea mai mare va avea loc după câteva ore de la administrarea celei de-a doua pastile.
Medicul specialist va discuta despre etapele și perioada generală a fiecărui simptom, pentru ca tu să îți poți monitoriza evoluția și pentru a putea detecta potențiale efecte secundare nedorite.
În funcție de caz, medicul va programa o consultație adițională pentru a confirma terminarea sarcinii și pentru a verifica sănătatea generală și evoluția post-avort.
Beneficiile și riscurile asociate cu avortul medicamentos
Informarea despre beneficiile și potențialele riscuri asociate cu avortul medicamentos ar trebui să reprezinte una dintre principalele subiecte de discuție cu medicul specialist. Câteva beneficii generale asociate cu această procedură includ:
- Opțiunea de a termina sarcina printr-o metodă sigură și eficientă;
- Întregul proces este mai ușor și mai natural, comparativ cu procedurile alternative;
- Opțiunea de a suporta simptomele acasă;
- Posibilitatea de a termina sarcina mult mai devreme.
Chiar dacă sarcina medicamentoasă este considerată sigură și eficientă, există însă cazuri rare care pot prezenta și complicații. Pentru a reduce potențialele riscuri este recomandată respectarea cu strictețe a planului de administrare și a dozajului prescris de către medic.
Riscurile avortului medicamentos includ:
- Eșuarea terminării sarcinii;
- Sângerare abundentă care nu se oprește;
- Diaree și durere;
- Infecții;
- Reacții alergice la medicamentele folosite.
Avortul medicamentos nu este recomandat femeilor care au sarcină extrauterină, care au folosit timp îndelungat corticosteroizi, care suferă de tulburări de coagulare a sângelui sau anemie, cele care au alergii la medicamentele utilizate și femeile care folosesc sterilet.
La fel ca orice altă procedură, avortul medicamentos nu poate fi recomandat tuturor femeilor. Eligibilitatea va fi determinată de către medicul specialist în timpul consultației.
Discută cu medicul ginecolog despre această opțiune dacă dorești informații adiționale sau metode alternative. Terminarea sarcinii trebuie întotdeauna realizată sub supraveghere medicală.